Beauty & Beast

Melainkan korang koma beberapa hari yang lepas mesti semua sudah dengar mengenai fiasco Beauty and The Beast.  Secara ringkasnya, Lembaga Penapisan Filem membenarkan Beauty and The Beast untuk ditayang, filem lakonan Emma Watson berdasarkan cerita klasik Disney, dengan syarat mereka membuang beberapa scene yang ada “gay moment”.

Let’s set the record straight, aku tidak menyalahkan Lembaga Penapisan Filem kerana mereka buat apa yang mereka dipertanggungjawab untuk buat dan juga tidak menyalah Disney kerana bagi mereka ia berkait dengan prinsip dan juga Malaysia ni adalam market yang kecil.

Tulisan ini bukan untuk mempertahankan neither Lembaga Penapisan Filem nor Disney.

Rather, aku nak cakap mengenai how people react to it.

Awalnya berita yang keluar adalah tayangan ditunda kerana disekat oleh Lembaga Penapisan Filem, kerana itu ramai yang marah dan rage which something expected from internet.  Kemudian Lembaga Penapisan Filem mengeluarkan kenyataan yang B&B dibenarkan untuk ditayangkan dan mereka tidak pasti kenapa ia ditunda.

Masalah pertama, ramai yang suka rage tanpa mengetahui apa sebenar yang berlaku.  Bagi aku kes ini menjadi fitnah kepada Lembaga Penapisan Filem.

Selepas perjelasan itu, berita mula berubah menjadi ditunda kerana ada internal review oleh pihak Disney.  Which is the actual truth.

Akhirnya Disney decide untuk tidak tayang kerana tidak mahu memotong beberapa scene yang menjadi syarat diberi oleh Lembaga Penapisan Filem untuk meluluskan tayangan.

Which again aku cakap kedua-dua pihak ada hak.

Selepas itu orang mula menyatakan bantahan, kenapa tidak boleh tayang dan sekianya.  Ada lagi yang masih lagi menyalahkan Lembaga Penapisan Filem which bagi aku agak tidak adil.  Mereka sekadar mengikut guideline, Disney should respect it and for them to pull the screening, that solely Disney decision.

Masalah kedua yang aku nak cakap adalah mengenai reaksi keatas yang “orang Islam” yang merasakan penapisan itu tidak perlu.  Perlu ke tidak, buat masa ini aku tidak dapat nilai kerana seperti semua orang lain yang bercerita mengenai ini masih tidak actually tahu apa scene yang dimaksudkan.

Cuma reaksi keatas yang menyokong itu adalah keterlaluan.

“Semata-mata sebab satu movie sanggup lupa agama”

“Jangan nama je ada agama”

“Orang kafir pun ada bantah filem ni, kita orang Islam ni lebih-lebih nak sokong”

See, I have no problem whatsoever filem itu tidak ditayangakan, plenty of way to watch it and to be honest I never have any high interest in Disney’s Fairy Tale anyway except for this one sebab ada Emma Watson.

Cuma if aku come out and kata,

I think the censorship is unnecessary.  Kalau ibubapa rasa filem itu adalah too risky untuk anak mereka, by all mean jangan bawa tengok and untuk tutup mata anak dari benda yang sedang berlaku diluar sana tidak memberi ruang untuk mengajar anak.  Aku tidak rasa tiba-tiba ibubapa panggil anak mereka dan bercakap mengenai hukum hakam gay.  Melalui filem sebegini ibubapa boleh menjadikan sebagai satu platform untuk menerangkan apa yang berlaku mengikut Islam.  That is just my opinion.

Aku akan dilabel liberal, menyokong gerakan LGBT, lupa agama.  Sebelum sempat berbincang mengenai beauty and the beast, ramai terus dilabel sebagai beast dan tiada ruang untuk mengaju pandangan.

Act of gay is sin, it always is.  Melabel pun boleh jadi fitnah, which also a sin.  Just to be clear.  Just because berbeza pendapat tidak bermaksud seseorang itu kurang agama berbanding sesiapa.  Kita semua masih belajar melalui ruang pemikiran yang ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *